1

Topic: Cum să furi o stradă din Bucureşti

articol a aparut si in Academia Caţavencu din 20 Mai 2009  | Alexandru Cautis:
Cum să furi o stradă din Bucureşti

1.aranjezi 'blatu' cu primaria,politia si alte autoritati ,pe care de altfel le si mituiesti ca sa ai grija ca ies castigatori la alegeri ( daca esti mai smecher,cum sunt baietii destepti de pe Wall Street - dai bani la toti candidatii (mai putin Ron Paul ) ca sa fii sigur - cred ca Patriciu e cel mai celebru exemplu care a aplicat aceasta tactica pe la noi -a cotizat si la PNL si la PSD in 2004).
2. vii si confisti strada cu totul - deschizi complexul comercial/afacerea - parteneriat public-privat in toata regula big_smile
3. impui preturi dupa voia muschiului tau - s-a gasit cumva vreun fraier care sa te concureze? pac! - da-i cu controlul in cap din partea prietenilor de la primarie,OPC si alte organe care "protejeaza" consumatorul

=> capitalism romanesc.

Last edited by ek (2010-03-07 20:09:26)

Re: Cum să furi o stradă din Bucureşti

Cred că e bine de amintit situatia teoretică: dacă o stradă publică este luată în stăpânire de cineva, fără ca să existe proprietari expropriați anterior pe acel teren și fără ca acel cineva să se implice în alte acte de agresiune, devine proprietarul legitim al unui bun prealabil neapropriat.

Acum, în cazul concret, numai simplul fapt că șeful de pe strada Glicinelor e deputat spune deja multe. Dacă se poate dovedi și prin ce agresiuni concrete a ajuns proprietar de facto de strada aceea va trebui să dea socoteală celor agresați.

Dar să nu rămână cineva cu impresia că normalitatea ar fi ca toate străzile să fie publice și nimeni să nu îndrăznească să se facă stăpân, decât măria sa statul. Nu: normalitatea ar însemna ca toate străzile, ca orice altă resursă rară, să fie deținute în regim de proprietate privată. Privilegiul lui Păun e deranjant prin aceea că nu suntem toți la fel de privilegiați smile

Altfel, nea Păun îndeplinește formal criteriul de îngrădire a teritoriului apropriat (are bunul simț de a stăpâni doar o parte a străzii -  cum era dacă zicea că e toată strada a lui, sau tot cartierul, asa cum face statul sau mafia?). Iar pe acolo arată destul de bine: piață, schimburi, curat, civilizat, user friendly: banere, bingo ai ajuns unde trebuie.... Sigur, probabil că dacă aș lua și eu în proprietate strada Zambilelor (sau măcar o porțiune) ar arăta chiar mai curat, cu mai mult gust și nu aș stimula deschiderea unor tarabe cu chinezisme, ci altceva mai respectabil. Dar, deh, consumatorul decide pana la urmă ce și unde se vinde.

Ca sa nu creez confuzie: imi dau si eu cu parerea despre caz ca la cafenea: nu stiu care e situatia concreta, poate chiar e un caz de activitate mafiota, in care situatie am avea de-a face cu un stat mai mic unui stat mai mare. Probabil ca asa si e, nu stiu...

4

Pai tocmai de aia mi s-a parut exemplul foarte bun - e caracteristic pentru Romania.
Situatia e ambigua, dar cred ca o data disecata se pot trage concluzii mai mult decat interesante.
De exemplu daca statul ar fi scos la licitatie strada cred ca situatia s-ar limpezi - din ce se vede strada oricum nu prea era folosita de masini de vreme ce nimeni nu a protestat ( din ce vad eu,dar poate ma insel).Altfel - s-ar gasi cineva care sa liciteze si sa scoata bani din intretinere + taxa folosirii acestuia pentru trafic si nu tarabe.
Alta chestie: - nea Nicky Scorpion are grija sa nu se fure - seara se inchid frumos portile si bodyguarzii sunt prompti,dupa cum s-a vazut si in clip.
Totusi este trist ca mediul actual nu iti permite sa fii antreprenor cinstit - sau este extrem de anevoios.
Practic te obliga sa fii agresiv ca altfel nu ai rezista pe piata daca vrei sa reusesti.Ar avea Nicky vreo sansa de reusita daca ar vrea in mod cinstit sa cumpere strada? Mie mi se pare evident ca nu.

Da, in conditii de piata libera, piata cu chinezisme ar putea fi inlocuita de ceva pentru care consumatorii sunt dispusi sa plateasca mai mult: strada privata sau parc sau spatiu pentru locuinte sau cine stie ce.

As vrea sa accentuez aspectul de homesteading: acele bunuri detinute de stat care nu au proprietari legitimi demonstrabil ar trebui lasate aproprierii primare (homesteading) si nu vandute de stat prin licitatie (pentru ca statul nu are nici ratiune de a exista: ce sa faca cu veniturile astfel obtinute?).

In cazul asta, Nicky ar putea fi un ipotetic homestader cinstit. In actualul setting nici macar el nu poate avansa catre o prosperitate mai mare decat cea oferita de piata de chinezisme.

Iti dau dreptate ca situatia actuala impinge la utilizarea mijolacelor agresive in competitia antreprenoriala ce vizeaza bunuri socializate si extinderea prin aceleasi mijloace a sferei bunurilor socializate.

A, si povestea asta mi-a amintit de o situatie tragica din Spania. In apropierea Madridului se află un vechi drum de transhumanta care nu a mai fost folosit de pastori si pe care a crescut un oras liber: fara autorizatii acolo si-au construit adăposturi tot felul de marginali ai societatii, iar comunitatea a inceput sa ia amploare si sa dea semne de prosperitate: au apărut magazine alimentare, de materiale de constructii, case din ce in ce mai solide si mari etc.

Autoritatile vor acum sa rada tot - o adevarata tragedie:

http://www.youtube.com/watch?v=LZ9qL1_5-Og

http://www.juandemariana.org/comentario … pecuarias/

7

Da, mi-am adus si eu aminte ca citisem mai demult despre fenomene asemanatoare - in Turcia se cheama 'gecekondu', 'favela' in Brazilia - Shanty town - desi totusi adesea se fura electricitate si multe altele - la prima vedere sunt zone violente ( oare vizionarea Ciudade de Deus si Slumdog Millionaire sa fie de vina ca am aceste prejudecati? ).
Cred ca difera de la caz la caz - si merita analizat.

Nu spun ca ar fi situatia ideala... Doar ca trebuie tratati ca homesteaderi: odata ce au apucat sa construiasca pe terenul statului (primariei, etc) si in masura in care nu a fost expropriat de la alt proprietar legitim ar trebui sa li se recunoasca dreptul la proprietate asupra casei si terenului. Dar acest lucru contravine planificarii urbane....

9

Mda - desi in realitate exista o gramada de teritorii 'homestead-abile' ca sa zic asa - cred ca agresiunea si mentalitatile sunt de asa natura incat sigur se va gasi vreun stat ( de fapt niste functionarasi smecheri ) care sa proclame teritoriul ca fiind sub jurisdictia sa si ca atare ori vor cere spaga la un pret arbitrar ( a se citi 'cat vrea muschiul lui'),ori vor demola.
Iar in legatura cu planificarea urbana si mai pe larg - de legile locului - iarasi cred ca e de discutat in ce masura sunt legitime ( conforme unei OPP ).Mai era si conceptul de 'covenant'.